Etiska rådet
Vid Migrationsverket finns ett etiskt råd som är utsett av regeringen. Rådets funktion är rådgivande och Migrationsverkets generaldirektör kan vända sig till rådet i etiska frågor.
Förordningen (2019:502) med instruktion för Migrationsverket tar upp etiska rådet som ett särskilt organ vid myndigheten. 16 § i förordningen anger följande:
Vid myndigheten finns ett etiskt råd.
Det etiska rådet ska på myndighetens begäran yttra sig i frågor som rör utformningen av myndighetens verksamhet och som kan kräva etiska överväganden.
Rådet ska bestå av högst sju ledamöter. Regeringen utser ordförande och övriga ledamöter i det etiska rådet för en bestämd tid. Förordning (2019:1177).
Det är generaldirektören som begär att etiska rådet ska yttra sig. Etiska rådet lämnar då ett skriftligt svar. Frågor och svar publiceras på Migrationsverkets webbplats.
Etiska rådets roll och uppdrag
- Att ge ledning och medarbetare stöd för att göra etiska bedömningar avseende praktiska frågor.
- Att hjälpa ledning och medarbetare att kommunicera aspekter av myndighetens verksamhet som har etiska dimensioner till regeringen och andra beslutsfattare.
- Att bidra till transparens inom offentlig förvaltning.
Ordförande
Anna-Sara Lind, född 1977, är professor i offentlig rätt vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar på offentlig rätt i vid bemärkelse, på hur EU-rätten inverkar på rättsutvecklingen inom den medicinska rätten och socialrätten samt hur fri- och rättigheter kan säkerställas i en komplex konstitutionell verklighet. Lind är vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle (CRS), Uppsala universitet.
Anna-Sara Linds förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Ledamöter
Alexandra Segenstedt, född 1980, är jurist, migrationsexpert och senior policyrådgivare på Röda Korset och arbetar med migrationsfrågor på både global, europeisk och nationell nivå. Alexandra har även varit utsedd av regeringen som expert i två statliga utredningar; "Legala vägar att söka asyl i EU" och "Uppehållstillstånd till följd av praktiska verkställighetshinder” samt varit författare till ett antal publikationer. Med sin breda erfarenhet anlitas Alexandra ofta som talesperson och expert i paneler, seminarier och i media.
Alexandra Segenstedts förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Cecilia Tengroth, född 1973, är ämnessakkunnig på Socialdepartementet till utredningen om offentligt erkännande av ungas insatser i civilsamhället. Tidigare var hon generalsekreterare på Svenska FN-förbundet och har även arbetat på Svenska Röda Korset som stabschef, Försvarshögskolan, Försvarsdepartementet och Civil Rights Defenders. Hon är utbildad jurist med inriktning på folkrätt. Cecilia har gett ut ett antal publikationer inom det folkrättsliga området och har även haft ett antal uppdrag som styrelseledamot såväl i obundna som statliga organisationer och råd.
Cecilia Tengroths förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Jonas Ivarsson, född 1976, är professor i informatik. Han studerade kognitionsvetenskap och kommunikationsstudier innan han 2004 disputerade inom det utbildningsvetenskapliga fältet. 2013 blev han professor i pedagogik med forskning fokuserad på olika teknologiers roll i utvecklingen av kunskap och kompetens. År 2019 flyttade han till informatik vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet. Där är hans roll att leda den framväxande forskningen om Artificiell Intelligens. Han har tidigare arbetat som viceprefekt och som vicedekan för forskning vid den utbildningsvetenskapliga fakulteten. Han har även varit ledamot i Göteborgs universitetsstyrelse och ingått i universitetets samordningsgrupp för artificiell intelligens och digitalisering. Jonas är en erfaren forskningsledare som för närvarande är huvudansvarig för projektet "Professional Trust and Autonomous Systems" med finansiering från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.
Jonas Ivarssons förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Ludvig Beckman, född 1970, är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han disputerade år 2000 vid Uppsala universitet med avhandlingen The liberal state and the politics of virtue. I sin forskning har han fokuserat på politisk teori och demokratiforskning, ofta med betoning på gränserna för demokratiska rättigheter. Beckman har skrivit ett flertal artiklar och böcker, varav flera internationellt publicerade, bland annat Frontiers of democracy. The right to vote and its limits.
Ludvig Beckmans förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Patricia Mindus, född 1976, är jurist och professor vid filosofiska intuitionen vid Uppsala universitet. Hon har ett intresse för rättsrealism, demokratisk teori och migration. Hon leder forskning om medborgarskaps- och migrationspolitik i EU, med ett politiskt och juridiskt teoriperspektiv. Hon har utvecklat den funktionalistiska medborgarskapsteorin och är för närvarande Wallenberg Academy Fellow. Som ordförande för svenska IVR leder hon Uppsalas högre seminarium i rättsvetenskap och är sektionsredaktör för IVR Encyclopaedia of Philosophy of Law. Hon har skrivit en prisbelönt bok om den skandinaviska realismens grundare. Hennes senaste bok handlar om europeiskt medborgarskap efter Brexit.
Patricia Mindus förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Jonas Eek, född 1970, är präst i Svenska kyrkan, skribent och docent i praktisk teologi. Han är domprost i Stockholms stift och domkyrkoförsamling, och har tidigare varit verksam bland annat som opinionschef på Kyrkans Tidning, utgivningschef på Verbum och stiftsteolog på Göteborgs stift. Jonas Eek har även författat en rad böcker om kyrkans kommunikation och undervisning.
Jonas Eeks förordnande gäller från och med 6 juni 2024 till och med den 6 juni 2027.
Frågor kring etiska rådet kan du ställa till Margareta Bergman via mejl till migrationsverket@migrationsverket.se.