2025-04-28
Ny e-tjänst för ansökan om Schengenvisum i Kuba
Från och med den 5 maj kan du som ska ansöka om Schengenvisum i Kuba göra det via Migrationsverkets e-tjänst.
Du har fått ja på din ansökan om Schengenvisum eller om att förlänga ett visum.
Om du har fått ja på din ansökan får du ett visummärke i ditt pass. På visummärket står det när och hur länge Schengenvisumet gäller.
Exempel på hur ett visummärke ser ut.
Om du har ansökt om förlängt Schengenvisum ska du besöka ett av Migrationsverkets servicecenter för att få visummärket inklistrat i passet. Om någon annan ska hämta märket åt dig behöver de ta med en fullmakt från dig.
Ett Schengenvisum ger dig inte automatiskt rätt att resa in i Schengenområdet. Du kan därför behöva lämna information vid gränsen och vid andra kontroller. Det kan till exempel vara information om din försörjning, hur länge du tänker stanna i Sverige och varför du besöker Sverige. I vissa fall kan sådana kontroller leda till att du nekas att resa in i Sverige eller Schengenområdet.
Du bör därför ha med dig kopior av de dokument som du visade upp när du ansökte om visum (till exempel inbjudan för besök, resebekräftelser och andra dokument som anger syftet med din vistelse).
Du kan som längst få Schengenvisum för 90 dagar, under en period av 180 dagar. Det står på visummärket som klistras in i ditt pass hur många dagar du får vistas i Schengenländerna. Dagarna kan användas under den tidsperiod som framgår av märket. Perioden är oftast 15 dagar längre än antalet dagar som du får vistas i Schengenländerna. Det beror på att du ska ha möjlighet att ändra resedatum om något oförutsett händer. Du får dock endast använda det antal dagar som står på visummärket.
På visummärket står det hur många gånger du får resa in i Schengenländerna under giltighetstiden, och hur länge du får vistas i Schengenländerna.
Ett Schengenvisum kan gälla för flera inresor. Ett visum för flera in- och utresor kan som längst gälla under fem år. Varje vistelse kan gälla för upp till 90 dagar under en 180-dagarsperiod.
Med hjälp av EU:s viseringskalkylator kan du räkna ut hur många dagar du har kvar på din viseringstid och hur länge du måste vara utanför Schengenområdet innan du kan resa in igen.
Räkna ut din viseringstid med EU:s viseringskalkylator Länk till annan webbplats.
Om du får Schengenvisum kan du oftast besöka övriga Schengenländer.
Ditt visum kan i vissa fall gälla för inresa och vistelse endast i Sverige eller i vissa länder i Schengenområdet, till exempel om ditt pass inte godtas av alla Schengenländer. Det framgår av ditt visum vilka länder du får resa in i.
Ett visum ger dig inte automatiskt rätt att resa in i Schengenområdet. Du kan därför behöva lämna information vid gränsen och vid andra kontroller. Det kan till exempel vara information om dina försörjningsmöjligheter, hur länge du tänker stanna i Sverige och varför du besöker Sverige. I vissa fall kan sådana kontroller leda till att du nekas att resa in i Sverige eller Schengenområdet.
Du bör därför ha med dig kopior av de dokument som du visade upp när du ansökte om visum (till exempel inbjudan för besök, resebekräftelser och andra dokument som anger syftet med din vistelse).
Om du får Schengenvisum kan du oftast besöka övriga Schengenländer.
Ditt Schengenvisum kan i vissa fall gälla för inresa och vistelse endast i Sverige eller i vissa Schengenländer, till exempel om ditt pass inte godtas av alla Schengenländer. Det framgår av ditt visum vilka länder du får resa in i.
2025-04-28
Ny e-tjänst för ansökan om Schengenvisum i Kuba
Från och med den 5 maj kan du som ska ansöka om Schengenvisum i Kuba göra det via Migrationsverkets e-tjänst.
2025-04-03
Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.
2025-02-07
Bulgarien, Kroatien och Rumänien ingår numera i Schengenområdet. Personer som bor lagligt inom området ska från och med den 24 februari 2025 vända sig till någon av de fem Schengenhubbarna i migrationsärenden.
2025-02-07
Från och med den 10 mars 2025 kommer ambassaden i Sarajevo inte längre att hantera migrationsärenden. Du ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien.
2024-12-20
Från och med 3 februari 2025 ska du som bosatt i Serbien och Montenegro vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien för ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.
2024-12-20
Förändring för dig som bor i Bulgarien och ska ansöka om Schengenvisum
Från och med i januari 2025 kan du som bosatt i Bulgarien inte vända dig till ambassaden i Sofia för att ansöka om Schengenvisum.
2024-12-20
Förändring för dig som bor i Bosnien och Hercegovina och ska ansöka om Schengenvisum
Från och med 16 januari 2025 kan du som är bosatt i Bosnien och Hercegovina inte vända dig till ambassaden i Sarajevo för att ansöka om Schengenvisum.
En fullmakt betyder att du ger någon tillstånd att företräda dig, till exempel för att ansöka åt dig.
Läs mer om fullmakt