2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du är medborgare i ett land utanför EU/EES, har bott minst fem år i Sverige och vill nu ansöka om ställning som varaktigt bosatt.
Du som har bott i Sverige i fem år med uppehållstillstånd, eller varit lagligt bosatt i Sverige på annan grund, kan ansöka om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.
Varaktigt bosatt är en rättslig ställning som innebär att du får vissa rättigheter som liknar de som EU-medborgare har. Du får också större möjligheter att flytta till ett annat EU-land för att exempelvis arbeta, studera, starta eget företag eller leva på din pension.
Om du får ställning som varaktigt bosatt, får du samtidigt permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta gäller bara om du inte redan har permanent uppehållstillstånd.
När du ansöker om ställning som varaktigt bosatt i Sverige prövar Migrationsverket endast detta. Vi prövar inte om du kan få uppehållstillstånd, exempelvis på grund av anknytning, studier eller arbete. Vi prövar inte heller om du kan få ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land.
Om du är osäker på om du uppfyller kraven kan du välja att ansöka både om ställning som varaktigt bosatt i Sverige och om förlängning av ditt nuvarande uppehållstillstånd. Vi kommer då att pröva båda ansökningarna. Tänk på att du måste betala ansökningsavgift för båda ansökningarna.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-02-05
Migrationsverket inför nya regler för kontroll av EG/EU-uppehållstillståndskort
Från den 10 februari kan du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land och söker uppehållstillstånd behöva visa upp ditt EG/EU-uppehållstillståndskort.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.