Bankkort till asylsökande

Den ekonomiska ersättning du får från Migrationsverket sätts in på ett bankkort.

Du får bankkortet av Migrationsverket. Tillsammans med bankkortet får du även två olika koder.

Bild på ett bankkort.

Pinkod och lösenord

När Migrationsverket lämnar ut bankkortet till dig, får du ett kuvert med information om din kortkod (pinkod) och ett kuvert med information om ditt lösenord.

  • Pinkoden är en fyrsiffrig kortkod som du använder när du betalar eller tar ut pengar.
  • Lösenordet är en fyrsiffrig kod som du kan använda när du vill kontrollera ditt saldo via internet, app eller telefon. Du kontrollerar ditt saldo genom att logga in på www.kontantkort.icabanken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ladda ner appen eller ringa ICA-banken på 033-47 47 50. Läs mer på det papper som kortet sitter på.
  • Kom ihåg vilken sifferkod du ska använda till kortet och vilken du ska använda för saldouppgift. Kortet spärras om du använder fel kod tre gånger. Migrationsverket kan inte dina koder.

Så här använder du ditt bank­kort

Du kan både betala och ta ut pengar med ditt bankkort. Du kan betala med kortet i samtliga affärer i Sverige som accepterar Maestro. Du måste godkänna alla köp och uttag med din kortkod (pinkoden). Bankkortet kan endast användas i Sverige.

Maestros logotyp.

Bankkortet fungerar även på obemannade bensinstationer. När du ska tanka reserveras 1 500 kr. Om du inte har så mycket pengar på kortet kan du tanka för den summan som finns på kortet. När du har tankat klart släpps reservationen på 1 500 kr efter några minuter, och bara den summan som du har tankat för dras från kortet.

För att få ut kontanter kan du

  • ta ut pengar i en uttagsautomat som har Maestro-symbol
  • ta ut pengar i kassan på ICA
  • ta ut kontanter i en butik i samband med att du handlar med bankkortet. Observera att det gäller i mån av tillgång på kontanter i butiken.

Det finns en gräns för hur mycket kontanter som kan tas ut:

  • 3 000 kronor per tillfälle i ICA-butiker (i mån av kontanter i kassan)
  • 5 000 kronor per tillfälle i ICA Bankens uttagsautomater
  • 2 000 kronor per tillfälle i övriga uttagsautomater
  • 15 000 kronor totalt under en kalendervecka (måndag–söndag), oavsett var du tagit ut pengar.

Kontrol­lera kortets giltighet

Du bör kontrollera ditt bankkorts giltighetstid så du inte av misstag har ett kort som går ut. Giltighetstiden hittar du på kortets framsida. Där står månad och år då kortet går ut. En månad innan giltighetstiden går ut kan du komma in och byta ut ditt kort.

Kontrol­lera saldo

Du kan kontrollera ditt saldo i en ICA-butik, på webben, i appen eller via talsvar (självbetjäning via telefon). I butiken använder du ditt bankkort och pinkod. På webben, i appen eller via talsvar måste du ha ditt lösenord och dossiernummer. Dossiernummer är det nummer som står under fotot på ditt LMA-kort.

Om du förlorar ditt kort

Om du tappar ditt bankkort eller om det blir stulet, ska du spärra kortet så snart du upptäcker att det är borta. Gör så här:

  • Ring ICA-banken på telefonnummer 033-47 47 50. När du ringer ska du ange ditt dossiernummer, det nummer som står under fotot på ditt LMA-kort.

Viktigt att tänka på

  • Kortet är en personlig värdehandling som ska förvaras på ett säkert sätt. Du har ett personligt ansvar för att kortet inte kommer i orätta händer.
  • Förvara aldrig pinkoden tillsammans med ditt bankkort. Kom ihåg koden och förstör sedan beskedet om koden.
  • Du måste ha med dig kortet för att registrera varje köp eller uttag. Det innebär att du inte kan handla via internet, postorder eller andra ställen där du inte kan dra ditt kort genom en läsare.
  • Kortet spärras automatiskt om du slår fel pinkod tre gånger i följd. Vissa uttagsautomater kan då behålla kortet.
  • Du ska ta ut pengarna från bankkortet och lämna tillbaka kortet till Migrationsverket när du blir utskriven från Migrationsverkets mottagningssystem.

Infor­ma­tion om bank­kortet

Du kan inte sätta in pengar på kortet och du får heller ingen ränta.

Migrationsverket har rätt att granska ditt kort för att till exempel se att betalningar till kortet fungerar.

Om du vill veta mer

Om du har frågor kan du ringa din mottagningsenhet eller Migrationsverkets kontaktcenter på telefon 0771-235 235.

Sidan senast uppdaterad: