Permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen
Enligt gymnasielagen kan du få permanent uppehållstillstånd efter studier på gymnasial nivå om du kan försörja dig själv som anställd eller egen företagare.
Gymnasielagen är en tillfällig lag som upphör att gälla 20 januari 2025.
Vem kan få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen?
Under vissa omständigheter kan en ansökan som har registrerats hos Migrationsverket senast måndag 20 januari prövas efter att lagen har upphört.
Det gäller dig som har, eller har haft, något av följande uppehållstillstånd enligt gymnasielagen eller den tillfälliga lagen:
- uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå
- uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier
- uppehållstillstånd med status som flykting eller alternativt skyddsbehövande, med en längre tillståndstid därför att du studerade på gymnasial nivå.
Fram tills att gymnasielagen upphör den 20 januari 2025 kan du även få permanent uppehållstånd enligt gymnasielagen om du har uppehållstillstånd med status som flykting eller alternativt skyddsbehövande, eller på grund av verkställighetshinder eller särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter, och någon gång under den tillfälliga lagens giltighetstid har studerat på ett introduktionsprogram.
För att du ska få permanent uppehållstillstånd krävs att du
- kan försörja dig själv som anställd eller egen företagare
- kan visa att du har fullföljt en utbildning på gymnasial nivå eller en motsvarande utländsk utbildning om du är under 25 år
- lever ett skötsamt liv.
Migrationsverket kan fatta beslut om permanent uppehållstillstånd tidigast dagen efter att ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd har slutat gälla. Tänk på att du måste ansöka om förlängning innan ditt tidsbegränsade tillstånd slutar gälla, men tidigast två månader innan. Om du ansöker för sent har du inte rätt att arbeta i väntan på beslut, och en anställning eller inkomst från näringsverksamhet som är olaglig kan aldrig ligga till grund för ett uppehållstillstånd.
För att Migrationsverket ska kunna bedöma om du kan försörja dig på din inkomst kommer du att få svara både på frågor om dina inkomster och utgifter, till exempel dina boendekostnader och dina resekostnader till och från arbetet. Oavsett om du försörjer dig som anställd eller egenföretagare ska du därför bifoga dokument som visar dina boendekostnader.
Dessutom tillkommer olika krav beroende på om du försörjer dig som anställd eller som egen företagare. Du kan räkna ihop dina inkomster från flera anställningar, flera egna företag eller från både anställning och egna företag. Om du vill räkna ihop inkomster från flera anställningar måste alla anställningar uppfylla alla kraven nedan.
Efter beslut
Migrationsverket skickar ofta beslutet med så kallad förenklad delgivning. Ibland får du ett brev med en kallelse till ett möte där en handläggare förklarar beslutet för dig.
Förenklad delgivning innebär att Migrationsverket skickar beslutet i ett vanligt brev till den adress du har berättat att du bor på. Dagen efter skickar vi ett nytt brev till samma adress med information om att vi har skickat ett beslut. Det gör vi för att minska risken för fel. På detta sätt anser Migrationsverket att du fått del av beslutet (blivit delgiven) två veckor efter att vi skickade det till dig. Därefter har du tre veckor på dig att överklaga beslutet.
Om adressen du har gett oss inte går att använda och du är folkbokförd i Sverige, kan beslutet och kontrollbrevet skickas till den adress du är folkbokförd på.
Tänk också på att kontrollera din post regelbundet.
Om du får permanent uppehållstillstånd
Om du får permanent uppehållstillstånd gäller det så länge du bor i Sverige. Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett nytt uppehållstillståndskort. Kortet är inte en identitetshandling eller en resehandling. Du kan resa in och ut ur landet, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Spara också ditt beslut om permanent uppehållstillstånd. Du kommer att ha användning för det vid kontakter med olika myndigheter.
Du behöver inte ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd, men uppehållstillståndskortet gäller som längst fem år. För att få ett nytt uppehållstillståndskort måste du besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck igen.
Läs mer om uppehållstillståndskort
Uppehållstillståndet kan återkallas
Ditt permanenta uppehållstillstånd kan återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstånd, eller om du medvetet ljög eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd.
Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas. Då återkallar Migrationsverket ditt uppehållstillstånd. Ditt uppehållstillstånd kan återkallas även om du har haft tillståndet i flera år.
Ditt uppehållstillstånd kan också återkallas om du flyttar från Sverige. Om du anmäler till Migrationsverket att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara utomlands i upp till två år utan att ditt tillstånd påverkas.
Anmäl att du vill behålla ditt permanenta uppehållstillstånd när du flyttar från Sverige
Om du får avslag
Om du får avslag på din ansökan om permanent uppehållstillstånd och inte heller uppfyller kraven för uppehållstillstånd av andra skäl måste du lämna Sverige och Schengenområdet. Det står i beslutet hur du gör för att överklaga om du inte är nöjd med beslutet. Du kan inte överklaga om du samtidigt får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd av andra skäl.
Om du sedan tidigare har ett beslut om utvisning, men fick stanna med uppehållstillstånd enligt till exempel den så kallade nya gymnasielagen, så gäller normalt det tidigare beslutet om utvisning om du får avslag på din ansökan om permanent uppehållstillstånd, vilket i regel betyder att du ska lämna Sverige direkt. En handläggare kommer att förklara för dig vad som gäller i ditt fall.