Uppsägningar på Northvolt berör ett stort antal personer med arbetstillstånd

Northvolt har meddelat varsel om uppsägningar där ett stort antal personer är arbetstagare från tredjeland som beviljats arbetstillstånd i Sverige.

– Migrationsverket för nu dialog med företaget och informerar om den lagstiftning som gäller, säger Ulrika Ekebjär, tillförordnad biträdande regiondirektör.

Ett stort antal av de som berörs av varslet är personer som befinner sig i Sverige med arbetstillstånd som arbetstagare. Om anställningen, som ligger till grund för tillståndet, upphör finns det i praktiken inte längre någon grund för uppehållstillstånd och det innebär att tillståndet kan återkallas.

– Det är nödvändigt för oss som myndighet att ha den här dialogen med Northvolt eftersom det kan röra sig om personer vars ärenden vi tidigare hanterat – och kommer behöva hantera om personerna blir uppsagda, säger Ulrika Ekebjär.

Vill man som arbetstagare fortsätta arbeta i Sverige så finns det möjlighet att hitta en ny anställning inom tre månader innan tillståndet återkallas.

Vid ett nytt arbete ska man ansöka om ett nytt tillstånd för det. Har man ansökt innan det tidigare tillståndet löpt ut får man fortsätta arbeta under tiden man väntar på sitt nya beslut. Även familjemedlemmar med giltigt tillstånd till en arbetstagare får vara kvar i Sverige så länge arbetstagaren kan vistas här och har ett tillstånd.

Här finns mer information om vad som gäller när anställningen upphör