Migrationsverkets it-traineeprogram

Vårt traineeprogram är en väg in i en verklighet där du kan testa och utveckla dina förmågor i många möjliga riktningar mot en framtida karriär. Kanske med en ledande roll i sikte. Definitivt genom ett ovanligt viktigt uppdrag.

Ansökan till trai­nee­pro­grammet för 2025–2026 är öppen

Sista ansökningsdag: 19 februari 2025
Programperiod: 1 september 2025 – 31 augusti 2026

Sök till Migrationsverkets it-traineeprogram 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sök till Migrationsverkets it-traineeprogram för tekniska projektledare 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi ser fram emot din ansökan!

Två personer sitter utomhus och pratar med varandra. mannen sitter bortvänd från kameran och kvinnan tittar på honom med ett leende.

Utveck­ling i nytt samman­hang

Vi är mitt uppe i ett arbete med att forma om myndighetens it-miljö från grunden. Målet är att fullt ut dra nytta av den senaste digitala tekniken i service, tjänster och system. I det här sammanhanget skapas möjligheter för dig att jobba med de delar du tycker är mest intressanta. Alternativen är många och personlig utveckling uppmuntras alltid.

Trainee – en del av verk­sam­heten

Som trainee hos oss blir du direkt en del av verksamheten och får stor inblick i de olika delarna. Du har en grundplacering på din enhet, där basen är arbetsuppgifter i team inom systemutveckling.

Tillsammans med andra traineer får du ta del av innehållet i traineeprogrammet. Förutom utbildningar och certifieringar består programmet av aktiviteter som konferens och studiebesök. Detta varvas med kunskap om verksamheten och arbete ihop med dina kollegor. Vi har ett stort fokus på tid för er att lära känna varandra och på aktiviteter som stärker teamkänslan.

Logotyp för certifierat traineeprogram

Trai­nee­pro­grammet 2025–2026

Migrationsverkets it-traineeprogram är certifierat av TraineeGuiden och uppfyller därmed deras krav på ett kvalitetssäkrat program.

Nu är ansökan till traineeprogrammet för 2025–2026 öppen. Nytt för i år är att det finns två olika annonser där du kan välja mellan det klassiska it-traineeprogrammet och it-traineeprogrammet för tekniska projektledare.

Sista dag att ansöka är onsdag 19 februari. Programmet startar 1 september 2025 och avslutas 31 augusti 2026.

Som trainee på Migrationsverket har du samma förmåner och villkor som våra andra medarbetare. Här nedanför kan du läsa mer om det och även om innehållet i programmet och vad tidigare traineer har sagt om sin tid som trainee hos oss.

Digram som visar hur introduktion, utveckling och tillhörighet samverkar med varandra under traineeprogrammet.

Migrationsverkets it-traineeprogram består av tre olika delar: introduktion, utveckling och tillhörighet. De finns med i arbetet under hela programtiden. Tillsammans bildar de en genomtänkt och skräddarsydd utvecklingsplan.

I september 2025 startar en ny omgång av Migrationsverkets it-traineeprogram och vi hälsar nya traineer välkomna till vår verksamhet. Det är då våra utvecklingsresor möts – vår resa mot en ännu mer digitaliserad myndighet och din resa mot nya spännande möjligheter att både utveckla och utvecklas. Programmet pågår under 12 månader, med inriktning på att ge dig en riktigt bra start i karriären.

Din första tid som trainee – intro­duk­tionen

Vi vill att du ska få en riktigt bra start på din traineeperiod och snabbt en förståelse för vårt uppdrag, vår verksamhet och den viktiga roll du spelar i myndighetens utveckling. Under hela traineeprogrammet, med extra fokus de fyra första veckorna, får du därför en gedigen introduktion till verksamheten – både inom digitaliserings- och utvecklingsavdelningen (DUA) och inom Migrationsverket som helhet.

Naturligtvis får du under den här perioden också lära känna vår utvecklingsmiljö, vår teknik, våra system och plattformar. Men även dina kollegor på enheten, avdelningen och på andra håll i verksamheten.

Introduktionen ger dig en bra grund för att förstå sammanhanget för vår utveckling och din roll i helheten.

Din fort­sätt­ning – verk­sam­hetsnära utveck­ling och lärande

Från första dagen har du en grundplacering på en av enheterna inom DUA och blir en del av de team och den utveckling som bedrivs där. Vi tror att man utvecklas bäst genom att delta och lära i det dagliga arbetet, i kombination med särskilda utvecklings- och utbildningsinsatser. På så sätt får vi nytta av den värdefulla kompetens du har med dig när du kommer till oss, samtidigt som du får möjlighet att efter hand använda dig av dina nya kunskaper i arbetet.

Traineeprogrammet innehåller flera olika utbildningar. Vissa är rollspecifika och andra är gemensamma för alla traineer, till exempel Agila arbetssätt.

Till­hö­righet och gemen­skap – att vara en del av något större

Att arbeta på Migrationsverket innebär att vara en del av något större. Det är viktigt för oss att vi som jobbar ihop känner tillhörighet till varandra och uppdraget, att vi trivs på myndigheten och i kollegornas sällskap. I traineegruppen kommer ni att genomföra olika aktiviteter för att lära känna varandra, bli ett team och kunna utvecklas tillsammans.

Efter trai­ne­eåret – din fort­satta utveck­ling

Efter traineeprogrammets 12 månader fortsätter din anställning på den enhet du tillhört under programmet. Med utgångspunkt i den goda grund du nu har fått fortsätter din utveckling på Migrationsverket. Den planerar du och din chef tillsammans.

Kontakt

Har du frågor får du gärna ringa till Glenn Pettersson på telefonnummer 010-203 40 28 eller Lisa Jahrulf på telefonnummer 010-485 08 53. Du kan även mejla till trainee@migrationsverket.se.

Redan från start blir du tillsvidareanställd på heltid med sex månaders provanställning, en marknadsmässig lön och samma förmåner som andra anställda på Migrationsverket.

Här kan du läsa om allmänna förmåner och villkor du har som anställd på Migrationsverket

Under traineeprogrammet kommer du att ha Norrköping som placeringsort, där finns Migrationsverkets huvudkontor och digitaliserings- och utvecklingsavdelning.

På Migrationsverket sätter vi stort värde på balans mellan arbete och fritid, och på förutsättningarna att må bra. Därför erbjuder vi bra semesteravtal, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. En god arbetsmiljö prioriteras, och friskvårdsbidrag och friskvårdstimme på arbetstid ingår i dina förmåner.

Krav för att bli antagen

För att bli antagen till it-traineeprogrammet krävs det att du har

  • akademisk utbildning inom it, systemvetenskap, it-säkerhet, datavetenskap, programvaruteknik eller annan likvärdig utbildningsinriktning som arbetsgivaren bedömer relevant
  • en utbildning som har avslutats inom de senaste två åren
  • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift, eftersom du behöver förstå och kommunicera komplex information på dessa språk
  • svenskt medborgarskap eftersom anställningarna är placerade i säkerhetsklass och säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras.

Det är meriterande om du har

  • erfarenhet av ledande roll i arbete, föreningsliv eller liknande
  • kunskaper om projektledning.

Möt några av våra it-trainees

Mikael som är en av våra it-traineer. Med texten "Lyxigt att få jobba och plugga samtidigt".

Mikael

Roll: teknisk projektledare på projektresursenheten

Utbildning: data- och systemvetenskap på Stockholms universitet

”Den första tanken med att söka till it-traineeprogrammet var i rollen som utvecklare, men i år kunde man även anmäla intresse för projektledning så jag tänkte att jag kryssar i den rutan också – eftersom jag läste projektledning under min utbildning.

Jag ser fram emot att få lära mig ännu mer under resten av traineeprogrammet. Förra veckan gick jag en upphandlingsutbildning och om några veckor ska jag gå en scrum master-utbildning, det tycker jag ska bli väldigt roligt. Det är så lyxigt att få jobba och plugga samtidigt.”

Azzaya, som är en våra it-traineer. Med texten "Det jag gör spelar roll för samhället".

Azzaya

Roll: systemutvecklare på systemutvecklingsenhet asyl

Utbildning: ekonomi och it på Stockholms universitet

”Som it-trainee får man göra studiebesök hos olika avdelningar, och det har varit värdefullt för att se helheten. Då fick jag en förståelse för att det jag gör spelar roll, det gör någonting för samhället.

Migrationsverket är uppmuntrande när det gäller kompetensutveckling. Man kan lära sig mer av det man jobbar med just nu eller testa något helt nytt. Cheferna hör dig och ger dig rätt verktyg att komma vidare. Det uppskattar jag.”

Matti, som är en av våra it-traineer. Med texten "Mina kollegor är fantastiska".

Matti

Roll: nätverkstekniker på applikationsplattformsenheten

Utbildning: nätverks- och systemadministration på Högskolan i Skövde

”Mina kollegor är fantastiska – både fadder och teamet. Jag har inte haft ett tillsvidarejobb innan så jag var nervös för hur det skulle bli. Men de är grymma och har hjälpt mig väldigt mycket.

Jag ser fram emot de utbildningar som kommer senare under programmet, till exempel agilt ledarskap. Jag är intresserad av ledarskapsbiten och tänka mig att ta på mig mer ledande roll inom mitt område i framtiden.”

Tyra, som är en våra it-traineer. Med texten "Man lär sig något nytt varje dag".

Tyra

Roll: kravanalytiker på systemutvecklingsenhet asyl

Utbildning: marknadskommunikation och it på Stockholms universitet

”Introduktionen gjorde att det inte kändes som att man sattes i arbete direkt – utan man fick chansen att komma in i saker och lära sig något nytt varje dag. Vi omringades direkt av människor som vill att vi ska må bra och lyckas.

Om du vill ha kontroll över din utveckling och karriär samtidigt som du gör samhällsnytta är detta rätt program för dig.

Att bli betald för att utbilda sig är en lyx man bör göra det bästa av, för en själv och för ens arbetsplats.”

Sidan senast uppdaterad: