Mjukvaruarkitekt Steve
Steve ville göra nytta för samhället och slippa konkurrera – vilket ledde honom till Migrationsverket. Läs mer om hans jobb och vad han får bidra till som mjukvaruarkitekt hos oss.
Steve har under de senaste fem åren jobbat som systemutvecklare inom mjukvaruarkitektur på Migrationsverkets it-avdelning. Det innebär att han jobbar som vilken utvecklare som helst, men med ett mer strategiskt och långsiktigt tänkande.
– Mitt team jobbar mycket med externa lösningar och inloggningssätt, till exempel kontohantering för ”Min sida” som är en digital tjänst för de personer som har ärenden hos oss, säger Steve.
Hans arbetsdagar består till stor del av att läsa, granska och skriva kod. Det är ett ganska dynamiskt och flytande arbete, ibland jobbar man mer själv och ibland mer i grupp.
– Oavsett vilket så hjälps vi alltid åt och granskar varandras arbeten, varje gång någon skriver ny kod ska den kontrolleras av någon annan i teamet.
Omvärldsbevakning av nya tekniker stor del av jobbet
Utöver det operativa arbetet är omvärldsbevakning en stor del av Steves jobb. Han behöver hålla sig uppdaterad kring vad som är på gång och vilka nya tekniker som finns. Bland annat bevakar han EU:s arbete med digital identitet och digital plånbok för personer i EU.
– Förändringar i EU kan ge en direkt påverkan på oss och innebära att vi behöver förändra våra system, säger Steve.
Erfarenhet från privat och statlig verksamhet
Innan Steve började på Migrationsverket jobbade han inom privat sektor, och dessförinnan läste han datavetenskap på Linköpings Universitet. Eftersom han har erfarenhet av både privat och statligt arbete kan han se en tydlig skillnad:
– Jag upplever att det är mer fokus på problemlösning och att göra saker ordentligt från grunden i en offentlig verksamhet. Vi behöver inte tänka på att konkurrera, vilket är befriande. Det finns en långsiktighet, vi vet vårt kärnuppdrag och vart vi ska.
En av utmaningarna med Steves jobb är att det finns många olika system att hantera och många utvecklare som ska samarbeta med varandra. Det händer samtidigt mycket inom digitaliseringen som medför förändringsarbete.
– Det blir en del tvära kast och man behöver göra saker som man aldrig har gjort förut. Men det är också det som är roligt, att det händer något hela tiden och att man ständigt lär sig nya saker. Man kan verkligen växa som utvecklare här, berättar han.
Bidragit till att spara resor som motsvarar 86 varv runt jorden
Ett exempel på att Steve jobbar i en föränderlig verksamhet är kriget i Ukraina. När personer sökte skydd i Sverige behövde Migrationsverket snabbt ta fram en helt ny e-tjänst för att erbjuda ett digitalt ansökningssätt. Det var Steve och hans team som jobbade med det.
– Vi har även utvecklat en ny tjänst för att de som söker uppehållstillstånd för arbete och studier ska kunna göra digitala passkontroller i stället för att resa till ambassader runt om i världen. Där märks det tydligt vilken nytta vi gör. Under de första 100 dagarna efter att tjänsten lanserades sparade vi in resor som motsvarar ungefär 86 varv runt jorden.
Samhällsnytta stor anledning till att han valde Migrationsverket
Att göra nytta var den stora anledningen till att Steve sökte jobb på Migrationsverket. Han visste att han ville göra något som betyder något för samhället och höll därför koll på lediga tjänster på flera statliga myndigheter. Slutligen föll valet på Migrationsverket.
– Jag tycker att det roligaste med jobbet är att få lösa intressanta problem och välja hur man ska arbeta för att nå lösningen. Det finns ett stort förtroende från våra chefer, de vet att det är vi som kan det här.