Lagstift­nings­pro­cessen i EU

När ett nytt förslag till lagstiftning kommer från kommissionen tar Justitiedepartementet kontakt med Migrationsverket för synpunkter. Under förhandlingarnas gång bistår sedan Migrationsverket med sakkunskap och expertis.

Förhand­lingar

Kommissionen är den EU-institution som tar fram lagförslag. Dessa förslag skickas parallellt till EU:s medlemsstater (i europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet) och till Europaparlamentet. De två instanserna först ska först komma överens internt och sedan sinsemellan.

Medlemsstaterna förhandlar i olika arbetsgrupper, där Sverige på migrationsområdet representeras av Justitiedepartementet. Ofta deltar också en expert från Migrationsverket. Verkets experter lämnar löpande kommentarer på de olika förslagen under förhandlingen. När alla medlemsstater har kommit överens, vilket kan ta både månader och år, och man har enats om alla skrivningar ska man komma överens med Europaparlamentet. När de två instanserna är överens kan ministerrådet och Europaparlamentet anta förordningen eller direktivet.

Ministerrådet består av ministrar från EU-ländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilken fråga som ska förhandlas. När det gäller Migrationsverkets frågor är det ministrarna för rättsliga och inrikes frågor som fattar beslut. I Europaparlamentet tas i stället besluten i plenum, men de förbereds i utskotten och för migrationsfrågor är det utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) som är ansvarigt.

Imple­men­te­ring och översyn

Migrationsverket bistår inte bara med sakkunskap under förhandlingarna utan bidrar även med expertis under implementering och översyn av lagstiftningen. Det gör Migrationsverket genom att delta i expertgrupper och genomförandekommittéer som EU-kommissionen har under sig och som de leder.

I genomförandekommittéerna beslutar man om detaljreglering. När något anses vara för detaljerat för att finnas i vanlig EU-lag, eller om det är reglering som behöver uppdateras ofta, ger lagstiftarna (Europaparlamentet och ministerrådet) EU-kommissionen makten att detaljreglera vissa delar. Migrationsverket representerar Sverige i ett antal sådana genomförandekommittéer och undergrupper till dessa.

I expertgrupperna, som också sorterar under EU-kommissionen, utbyter Migrationsverket erfarenheter med andra medlemsstater, diskuterar existerande lagstiftning och får möjlighet att beskriva för EU-kommissionen vad som fungerar bra eller mindre bra inför att de gör översyner och tar fram ny lagstiftning.

Sidan senast uppdaterad: