Migrationsverket planerar center för asylsökande i sex kommuner
Migrationsverket planerar att ha mottagnings- och återvändandecenter för asylsökande i kommunerna Boden, Stockholm, Sigtuna, Mölndal, Malmö och Burlöv. Det framgår i myndighetens redovisning av uppdraget att förbereda för ett reformerat mottagningssystem.
– Vi kommer i ett första steg att inrätta center i de kommuner där vi idag har boenden med asylprövning i nära anslutning, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Migrationsverket.
Idag redovisar Migrationsverket uppdraget att förbereda för ett reformerat mottagningssystem till regeringen.
Det pågående reformarbetet med lagstiftning och implementeringen av EU:s migrations- och asylpakt gör att det framtida antalet asylsökande och behovet av platser i mottagnings- och återvändandecenter är svårbedömt. Platsbehovet bedöms i rapporten till cirka 11 000 under de kommande åren, med eventuella mindre variationer.
I ett första steg planerar Migrationsverket att ha mottagnings- och återvändandecenter på platser där myndigheten idag har boenden med asylprövning i nära anslutning. Det innebär kommunerna Boden, Stockholm, Sigtuna, Mölndal, Malmö och Burlöv. Migrationsverket har fört dialoger med de berörda kommunerna och regionerna om lokaliseringen och utformningen av centren.
Även myndighetens övriga kollektiva boenden, som ligger i kommuner där det inte finns asylprövning, kommer att användas som mottagnings- och återvändandecenter.
– Vi ser att det behövs för att tillgodose behovet av platser. Det handlar då i första hand om befintliga boenden i Västerås, Flen, Halmstad och Vänersborg. Vi kommer framåt att ha dialoger även med dessa kommuner, säger Maria Mindhammar.
Fler boenden kan bli aktuella i framtiden
Migrationsverket arbetar nu med att anpassa myndighetens boenden till de krav som ställs i lagstiftningen och EU:s migrations- och asylpakt. Myndigheten söker också efter ytterligare anläggningar som kan användas som mottagnings- och återvändandecenter i framtiden.
– De planerade förändringarna innebär att kollektiva boenden kommer att vara huvudregel för asylsökande framöver. Vi arbetar därför också med att successivt avveckla lägenhetsboenden Migrationsverket har idag, säger Veronika Lindstrand Kant, regiondirektör och uppdragsledare på Migrationsverket.
Åtgärder för att skapa en trygg miljö
I arbetet med uppdraget har Migrationsverket även tittat på vad som krävs för att skapa en trygg och säker boendemiljö på mottagnings- och återvändandecentren. En slutsats är att det bör vara möjligt att dela in centren i sektioner, utifrån olika gruppers behov. När det behövs för att möta individuella behov kommer lägenhetsboende att vara ett alternativ även i framtiden.
– Våra arbetssätt är också viktiga för att skapa en trygg och säker boendemiljö. Här ser vi bland annat över behovet av utökad tillgänglighet och service för de som bor på centren och vilka aktiviteter som bör erbjudas, säger Veronika Lindstrand Kant.
Läs rapporten: Redovisning av uppdraget att förbereda för ett reformerat mottagningssystem Pdf, 763.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Fakta: Ett nytt system för mottagning av asylsökande
Regeringens inriktning är att asylsökande under asylprocessen ska bo och leva i ett mottagningscenter. Personer som har ett verkställbart beslut om avvisning, utvisning eller överföring ska bo i återvändandecenter. Det genomförs även förändringar när det gäller regelverket kring eget boende (EBO) för asylsökande.
Migrationsverkets uppdrag har omfattat att planera och genomföra anpassningar av myndighetens boendebestånd, och att presentera en plan för hur det framtida behovet av boenden kan tillgodoses.
I uppdraget har ingått att beakta trygghet och säkerhet, behoven för barn och andra utsatta grupper, arbetsmarknadsförutsättningar, samt ha en dialog med berörda myndigheter och kommuner.
Sedan tidigare har Migrationsverket etablerat återvändandecenter. Idag finns åtta återvändandecenter med totalt cirka 1 800 platser.