Digital passkontroll har sparat resor som motsvarar 86 varv runt jorden

För att underlätta för personer som söker uppehållstillstånd lanserade Migrationsverket i maj en pilot för digital passkontroll. Drygt 5 100 personer har utnyttjat möjligheten och under de första hundra dagarna har tjänsten sparat in resor som motsvarar 86 varv runt jorden.
– Nu fokuserar vi på hur vi kan utveckla den digitala passkontrollen vidare och ge fler grupper tillgång till den, säger Fredrik Larsson, expert på Migrationsverket.

För att ansöka om de flesta slags uppehållstillstånd behöver man visa upp sitt pass innan Migrationsverket kan fatta beslut. Det kräver i regel ett fysiskt besök på en svensk utlandsmyndighet – ibland i ett annat land.

Men i slutet på maj lanserade Migrationsverket ett pilotprojekt för digital passkontroll, som innebär att en del personer nu slipper resa för att visa upp sitt pass. I dagsläget är den digitala passkontrollen öppen för viseringsfria personer från 22 länder och territorier, som ansöker om uppehållstillstånd för studier eller arbete i Sverige.

Hittills har drygt 5 100 personer använt sig av möjligheten att göra passkontrollen på digital väg. Under de första hundra dagarna har tjänsten sparat in nästan 3,5 miljoner kilometer i resor – vilket motsvarar 86 varv runt jorden.*

– Det är glädjande att vi redan kan se så tydliga resultat av den nya tjänsten. Användningen skiljer sig mellan olika länder och har varit något lägre för ansökningar om arbetstillstånd. Men närmare 80 procent av dem som sökt uppehållstillstånd för studier och kunnat använda tjänsten har också gjort det, säger Fredrik Larsson.

Tjänsten ska utvecklas vidare

Nu arbetar man på att utveckla den digitala passkontrollen vidare, så att fler kan få tillgång till den. Målet är också att tjänsten ska bli ännu lättare att använda.

– På sikt hoppas vi också kunna få in passkontrollen i Migrationsverkets e-tjänster, så att man kan använda den för att identifiera sig i samband med sin ansökan om uppehållstillstånd. Utöver bättre service skulle sådana åtgärder kunna bidra till att öka säkerheten och motverka missbruk, säger Fredrik Larsson.

Fakta: Så fungerar den digitala passkontrollen

  • Passkontrollen sker med hjälp av Freja eID, som erbjuder funktioner för att granska och förmedla passinformation.
  • Personen som ska använda tjänsten laddar ner en app, och kan genom den läsa av sitt pass och göra en ansiktsigenkänning och sedan dela passuppgifterna digitalt med Migrationsverket.
  • Erbjudandet om digital passkontroll går ut i form av ett automatmejl till viseringsfria personer inom ett par dagar efter en webbansökan om arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för studier.
  • Mejlet innehåller en personlig länk till e-tjänsten som är giltig i en vecka. Den korta svarstiden är viktig för att inte fördröja handläggningen.
  • Ungefär 19 000 arbetstagare och 5 000 studenter från de 22 viseringsfria länderna/territorierna beräknas ha nytta av den nya digitala passkontrollstjänsten varje år.

Läs mer om den digitala passkontrollen och se vilka länder och territorier som idag omfattas av möjligheten till digital passkontroll

*Beräkningen baseras på avståndet tur och retur mellan personens bostadsort och aktuell ambassad/närmaste servicecenter i Sverige.