Uppdrag ska motverka att ensamkommande barn försvinner
Migrationsverket ingår tillsammans med polisen i Socialstyrelsens regeringsuppdrag om att motverka att ensamkommande barn försvinner. Uppdragets huvuduppgifter är att ta fram en nationell vägledning om att motverka att ensamkommande barn försvinner och att analysera statistik över barnens försvinnanden. Uppdraget pågår till och med september 2025.
Av statistiken för de senaste åren framgår bland annat att 7–9 procent av de ensamkommande barnen som söker asyl och är inskrivna hos Migrationsverket försvinner årligen, oavsett antalet ensamkommande barn.
Barnen är en utsatt grupp som enligt barnkonventionen har rätt skydd, stöd och boende. Under sin vistelse i Sverige möter de flera aktörer med olika ansvar och uppdrag. Exempel på aktörer som på olika sätt kan bidra till att förhindra att ensamkommande barn försvinner:
- socialtjänsten
- familjehem
- hem för vård eller boende (HVB)
- stödboende
- skola
- god man
- Migrationsverket
- Polismyndigheten.
Den nationella vägledningen är publicerad på Kunskapsguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där står det hur aktörerna kan bidra till att förhindra att ensamkommande barn försvinner, vilka situationer de bör vara uppmärksamma på som kan medföra att ett barn försvinner och hur de kan agera om ett barn ändå försvinner.