Nya regler för folkbokföring av personer med tillfälligt skydd
Från och med 1 november gäller nya regler för folkbokföring för personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Regeländringen påverkar takten för kommunanvisning och vilka insatser som kommunen kan ansöka om statlig ersättning för.
Att det nu endast krävs ett års uppehållstillstånd för folkbokföring, jämfört med tidigare två år, innebär att ett stort antal skyddsbehövande uppfyller kravet för folkbokföring över en natt. Detta medför att Migrationsverket räknar med att anvisa ca 3 000 skyddsbehövande för bosättning under november och december 2024.
Migrationsverket har i början av oktober, efter samråd med Länsstyrelserna, Arbetsförmedlingen och SKR, föreslagit reviderade läns- och kommuntal för 2024 i syfte att säkerställa att anvisningar kan ske i enlighet med gällande bosättningsregelverk. Regeringen har beslutat om nya länstal i enlighet med förslaget och samtliga länsstyrelser förväntas ha fattat beslut om nya kommuntal den 5 november. Därefter börjar Migrationsverket anvisa enligt de nya talen.
Kommunanvisning sker när den skyddsbehövande har haft uppehållstillstånd i ett år. Samtidigt skickar vi ett brev om att hen måste anmäla flytt till Sverige hos Skatteverket om hen planerar att stanna i Sverige i minst sex månader. Personen skrivs ut från mottagningssystemet i samband med folkbokföring. Om vi inte får besked om att folkbokföring har skett, kommer ett uppföljningssamtal med den skyddsbehövande att ske efter tre månader.
Läs vilken information de skyddsbehövande får om folkbokföring
Begränsad rätt till stöd för skyddsbehövande efter 1 november
Inga ändringar har skett i kommunernas rätt till statlig ersättning för nyanlända. Däremot införs begränsningar i vilka insatser kommunen kan ge och därmed söka ersättning för, när det gäller skyddsbehövande som folkbokförs 1 november eller senare.
Personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet som folkbokförs 1 november 2024 eller senare, har inte rätt till vissa bosättningsbaserade förmåner enligt socialförsäkringsbalken och därmed inte heller till insatser enligt lagen om assistansersättning (LASS).
Rätt till insatser enligt LSS gäller endast för de skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som påbörjat sådan insats före 1 november, oavsett när folkbokföring skett. Begränsningen gäller alltså även för en skyddsbehövande som blev folkbokförd under sommaren 2024 och ännu inte har påbörjat insats enligt LSS före 1 november.
Läs mer om ersättning för stödinsatser samt hälso- och sjukvård för nyanlända