Förlängning 2019
Migrationsverket har beviljats medel från Asyl-, migrations- och integrationsfonden för det ettåriga projektet Förlängning 2019. Projektet syftar till att effektivisera hanteringen av förlängningsärenden.
Det övergripande målet för projekt Förlängning 2019 är att genom olika insatser skapa bättre förutsättningar för Migrationsverket att möta målgruppens behov om en effektiv och rättssäker prövning av deras ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige.
Effektivisera handläggningen av förlängningsärenden inom asyl
Migrationsverket har sedan två år tillbaka en särskild process för att arbeta med förlängningsärenden inom asylområdet, som blev följden av den tillfälliga lagen där huvudregeln är tidsbegränsade uppehållstillstånd. När tillståndstiden löper ut måste den berörda individen ansöka om förlängning för att kunna stanna i Sverige. 2019 blir ett utmanande år för Migrationsverket då myndigheten behöver hantera nästan 34 000 ansökningar som mestadels kommer efter halvårsskiftet.
Pilot i tre regioner
Projektet innehåller en pilot, som på går under två månader i tre regioner, och ska omfatta cirka 1 000 ärenden. Piloten syftar till att öka effektiviteten i processen. I dag behöver till exempel den som ansöker om förlängning komma på ett ansökningssamtal. I piloten ska projektet testa hur handläggningstiden påverkas av att inte genomföra samtalet i vissa ärendekategorier, och se vilka konsekvenser det får för den fortsatta handläggningen av ärendet. Sedan utvärderar projektet effekten, för att dra lärdomar och utveckla processen. Målet är att få en enklare och snabbare process.
Utbildningsinsatser ska ge fördjupad kunskap
Prövningen av förlängningsärenden är komplex då den sökande kan ansöka om uppehållstillstånd på flera olika grunder så som skydd, försörjning, anknytning eller gymnasiestudier. Projektet Förlängning 2019 innehåller därför inte bara piloten som testar nya arbetssätt, utan också en utbildningsinsats. I utbildningsinsatsen ingår bland annat en tvådagarsutbildning i varje region där deltagarna genom case får möjlighet att fördjupa sig i olika komplexa scenarier. Utbildningsinsatsen är baserad på det som personalen i processen har lyft som svårt och på de frågor som har kommit in till Migrationsverkets Rättsavdelning och processledaren under de två år som processen har funnit.
Projektet är avslutat.