Studera vid högre utbildning
Om du ska studera på universitet, högskola, yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskola på eftergymnasial nivå i Sverige under längre tid än tre månader kan du ansöka om ett uppehållstillstånd för högre utbildning. Tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.
EU/EES-medborgare och varaktigt bosatta
Du som är EU/EES-medborgare eller familjemedlem till EU/EES-medborgare, schweizisk medborgare eller varaktigt bosatt kan inte söka uppehållstillstånd för studier. För dig gäller andra regler.
Regler för EU/EES-medborgare, schweiziska medborgare och varaktigt bosatta
Vistelser kortare än tre månader
Om din totala vistelsetid i Sverige är kortare än tre månader ska du inte ansöka om uppehållstillstånd utan i stället ansöka om visum. Medborgare i vissa länder får vistas i Sverige i upp till tre månader utan uppehållstillstånd eller visum. Under den tiden är det tillåtet att studera.
Ansöka om ett första uppehållstillstånd för högre utbildning
Grundnivå eller avancerad nivå på högskola och universitet innefattar bland annat kandidat- och masterutbildningar. Om du är antagen till en sådan utbildning kan du ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning. På studyinsweden.se finns en förteckning över vilka lärosäten som räknas som universitet och högskolor.
Ansök om uppehållstillstånd för studier på grundnivå eller avancerad nivå
Om du ska delta i en uppdrags- eller specialiseringsutbildning för läkare eller tandläkare ska du istället ansöka om ett uppehållstillstånd för uppdrags- eller specialiseringsutbildning.
Ansök om uppehållstillstånd för uppdrags- och specialiseringsutbildning i Sverige
Om du är antagen till studier på forskarnivå i Sverige kan du ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning.
Om du som mobilitetsstudent ska genomföra en del av din utbildning i Sverige och påbörja den i Sverige
Du som ska studera vid ett unionsprogram eller ett multilateralt program som innefattar rörlighetsåtgärder, och som ska påbörja dina studier på programmet i Sverige, kan ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning i Sverige för hela programmet. Om du ska studera i ett annat EU-land som en del av programmet bör du kontakta migrationsmyndigheterna i det landet för att kontrollera om du behöver lämna in en anmälan till dem om din planerade vistelse.
Ansök om uppehållstillstånd för mobilitetsstudier som du ska påbörja i Sverige
Om du som mobilitetsstudent ska genomföra en del av din utbildning i Sverige och påbörja den i annat EU-land
Du som studerar vid ett unionsprogram eller ett multilateralt program som innefattar rörlighetsåtgärder behöver inte ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning i Sverige för att studera vid ett svenskt lärosäte inom programmet om du redan har ett uppehållstillstånd för detta i ett annat EU-land. Du ska istället underrätta Migrationsverket om din planerade vistelse i Sverige.
Detta gäller om du som en del i din utbildning ska studera vid ett svenskt lärosäte.
Läs mer om hur du gör en anmälan om underrättelse av studier i Sverige
Om du är antagen till studier på yrkeshögskola eller till studier på eftergymnasial nivå på folkhögskola kan du ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning.
På Myndigheten för yrkeshögskolan finns information om yrkeshögskoleutbildningar. På www.folkhogskola.nu finns en förteckning över alla kurser på Sveriges folkhögskolor. I kursbeskrivningarna anges vilken nivå utbildningen i fråga är på. Det bör nämnas att folkhögskolorna även bedriver utbildning som inte är på eftergymnasial nivå och som därför inte är att anse som studier inom högre utbildning.
Krav på uppehållstillstånd gäller även för studier som inte är högre utbildning, så kallade övriga studier.
Ansök om uppehållstillstånd för övriga studier
Om du ska vara utbyteselev på ett gymnasium gäller också reglerna för övriga studier.
Läs mer om vad som gäller för dig som ska studera som utbyteselev på ett gymnasium
Om du ska delta i en uppdrags- eller specialiseringsutbildning i Sverige under längre tid än tre månader kan du ansöka om ett uppehållstillstånd.
Ansök om uppehållstillstånd för uppdrags- och specialiseringsutbildning i Sverige
Om du inte är antagen i Sverige men ska bedriva forskning här eller om du som en del av din doktorandutbildning i ett annat land behöver komma till Sverige, ska du inte ansöka om uppehållstillstånd för högre utbildning.
En forskare är en person som genom en högskoleutbildning har behörighet till en doktorandutbildning och är utvald att forska i Sverige. Om du har fått ett mottagningsavtal som forskare ska du ansöka om uppehållstillstånd som forskare.
Ansök om uppehållstillstånd som forskare
Du som är doktorand och ska studera i Sverige som en del av en utbildning i ett annat land kan inte få uppehållstillstånd för studier inom högre utbildning om du inte är antagen till ett svenskt universitet eller högskola. Du kan i stället ansöka om uppehållstillstånd för besök.
Ansöka om förlängning av uppehållstillstånd för högre utbildning
Grundnivå eller avancerad nivå på högskola och universitet innefattar bland annat kandidat- och masterutbildningar. Om du fortsatt är antagen till en sådan utbildning kan du ansöka om förlängning av uppehållstillstånd för högre utbildning.
Ansök om att förlänga uppehållstillstånd för högre utbildning
Om du är fortsatt är antagen till studier på forskarnivå kan du ansöka om förlängning uppehållstillstånd för högre utbildning.
Ansök om att förlänga uppehållstillstånd för doktorandstudier
Om du fortsatt är antagen till studier på yrkeshögskola eller till studier på eftergymnasial nivå på folkhögskola kan du ansöka om förlängt uppehållstillstånd för högre utbildning.
På Myndigheten för yrkeshögskolan finns information om yrkeshögskoleutbildningar. På www.folkhogskola.nu finns en förteckning över alla kurser på Sveriges folkhögskolor. I kursbeskrivningarna anges vilken nivå utbildningen i fråga är på. Det bör nämnas att folkhögskolorna även bedriver utbildning som inte är på eftergymnasial nivå och som därför inte är att anse som studier inom högre utbildning.
Om du ska fortsätta att studera efter att ditt tillstånd har gått ut ska du ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd.
Om du ska fortsätta att studera efter att ditt tillstånd har gått ut ska du ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd.
Ansök om att förlänga tillstånd för att genomföra en uppdrags- eller specialiseringsutbildning
Om du vill fortsätta arbeta som forskare efter att ditt tillstånd har gått ut ska du ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutar att gälla.
Ansök om att förlänga uppehållstillstånd för forskare eller utbytesdoktorander
Ansöka om ett uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier
Du som har uppehållstillstånd för studier inom högre utbildning och har slutfört en högskoleutbildning med minst två terminer i Sverige kan få uppehållstillstånd för att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag här.
Ansöka om ett permanent uppehållstillstånd för doktorander
Du som har bott i Sverige med uppehållstillstånd för studier på forskarnivå i sammanlagt fyra år under de senaste sju åren, kan få permanent uppehållstillstånd.
Läs mer om permanent uppehållstillstånd för doktorander
Ansöka om uppehållstillstånd för familjemedlemmar
Om hela familjen ansöker samtidigt kan ni ansöka tillsammans i webbansökan.
Läs mer om ansökan om uppehållstillstånd för studerande
Om den som har fått uppehållstillstånd för studier redan är i Sverige kan du som familjemedlem göra en egen webbansökan i efterhand.
Läs mer om uppehållstillstånd som familjemedlem till studerande som redan är i Sverige
Om hela familjen ansöker samtidigt kan ni ansöka tillsammans i webbansökan.
Läs mer om uppehållstillstånd för doktorandstudier
Om den som har fått uppehållstillstånd för doktorandstudier redan är i Sverige kan du som familjemedlem göra en egen webbansökan i efterhand.
Läs mer om uppehållstillstånd som familjemedlem till doktorand som redan är i Sverige