Den 1 oktober ändras reglerna för svenskt medbor­gar­skap–för unga personer, för utsatta personer och för nordiska medbor­gare

För unga personer införs krav på skötsamhet för att få svenskt medborgarskap. För personer i en utsatt situation stärks skyddet av det svenska medborgarskapet. Ändringarna för nordiska medborgare handlar om att anmälan om medborgarskap i fortsättningen ska göras hos Migrationsverket i stället för länsstyrelsen.

Ändringarna börjar gälla direkt. Från och med 1 oktober kommer beslut att fattas enligt de nya reglerna, även i redan påbörjade ärenden. Det gäller både vid anmälan om medborgarskap som görs av unga och unga vuxna och vid ansökan om befrielse från medborgarskap.

Överklagan av ärenden där beslutet har fattats före 1 oktober kommer däremot att hanteras enligt de regler som tidigare gällde i lagen.

Ärenden som nordiska medborgare har lämnat in till länsstyrelsen före 1 oktober kommer inte att flyttas över till Migrationsverket utan hanteras färdigt av länsstyrelsen.

E-tjänsten för medbor­gar­skap stängd 30 september

Måndagen den 30 september kommer e-tjänsten för medborgarskap att vara helt stängd för arbete med uppdateringar inför den 1 oktober. Anmälan eller ansökan kan göras via blankett av den som inte vill vänta till dagen efter.

Dessa blanketter finns här: Ansök om medborgarskap

Avgiften för anmälan höjs

I samband med att ändringarna i lagen införs höjs också avgiften för att lämna in en anmälan om medborgarskap. Den nya avgiften är 475 kronor.

I faktarutan nedan kan du läsa mer om vad de kommande ändringarna i medborgarskapslagen innebär.

Ändringarna i medborgarskapslagen 1 oktober

Ändringar för unga personer som vill bli svenska medborgare

Unga och unga vuxna söker svensk medborgarskap genom så kallad anmälan. För att den som fyllt 15 men inte 21 år ska kunna få svenskt medborgarskap krävs att den sökande inte:

  • är skäligen misstänkt för allvarligare brottslighet
  • är dömd för allvarligare brott eller upprepad brottslighet
  • är ett hot mot Sveriges säkerhet eller allmän säkerhet
  • har anknytning till grupper eller organisationer som begår övergrepp mot andra människor.

Lagen anger att Migrationsverket ska ta hänsyn till förhållandena vid tidpunkten för beslutet, det vill säga även sådant som inträffar efter att anmälan om medborgarskap lämnats in. Det måste också göras sannolikt att den sökandes identitet är riktig.

De nya kraven gäller inte statslösa unga personer som är födda i Sverige och inte heller nordiska medborgare.

Ändringar för nordiska medborgare som vill bli svenska medborgare

Nordiska medborgare har hittills kunnat få svenskt medborgarskap genom anmälan till länsstyrelsen. Från och med 1 oktober ska även dessa personer vända sig till Migrationsverket, som därmed får ansvaret för alla medborgarskapsärenden.

Ändringar för personer som ansöker om befrielse från medborgarskap

Samtidigt som kraven för att få svenskt medborgarskap ökar stärks också skyddet av medborgarskapet. Från och med 1 oktober kan en person nekas att bli befriad från sitt svenska medborgarskap om det finns anledning att anta att den sökande själv inte vill bli befriad från det.

För barn införs en bestämmelse som säger att ett barn inte ska befrias från sitt svenska medborgarskap om det strider mot barnets bästa. Barnets åsikter kommer att tas med i bedömningen. För barn som fyllt 12 år krävs också att barnet samtycker till befrielsen.

Det införs även en ny bestämmelse som gör det möjligt att kunna återkalla ett beslut om befrielse från svenskt medborgarskap om det framkommer att det funnits hinder mot befrielsen, till exempel att befrielsen skett i strid med sökandens vilja eller barnets bästa. Det gäller beslut om befrielse som är fattat efter 1 oktober 2024.

Webbsidor uppdateras den 1 oktober

Från och med den 1 oktober kommer avsnittet ”Bli svensk medborgare” på den här webbplatsen att uppdateras med information och ansökningsmöjligheter enligt de nya lagreglerna.