Barns rättigheter

Här hittar du information om barns rättigheter i Sverige.

Barn som leker

Barns rättig­heter

Barn har en särskild ställning i det svenska samhället och barns rättigheter är extra skyddade i lagen. I Sverige räknas alla som är under 18 år som barn. Barn som är skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet har samma rättigheter som andra barn i det svenska samhället. Till exempel har alla barn rätt till fullständig sjukvård medan vuxna som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet och som inte är folkbokförda endast har rätt till akut vård och vård som inte kan vänta.

Barn­kon­ven­tionen

FN:s konvention om barnets rättigheter blev svensk lag den 1 januari 2020. Barnkonventionen syftar till att ge barn, oavsett bakgrund, rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals.

Dessa principer handlar om alla barns lika värde och rättigheter. Ingen får diskrimineras. Barnet får inte heller diskrimineras eller bestraffas för något som föräldrarna är eller gör.

Barnets bästa

I alla åtgärder och beslut som rör barn ska Migrationsverket ta hänsyn till vad som är barnets bästa och hur barnet kommer att påverkas. Det betyder inte att ett beslut alltid kommer att vara barnets eller förälderns förstahandsval, men barnets bästa ska alltid vägas in i beslutet.

Barnaga

I Sverige, liksom i 60 andra av jordens länder, är det enligt lag förbjudet att använda fysiskt eller psykiskt våld mot barn. Det är inte ens som en del av uppfostran tillåtet att utsätta barn för våld i någon form.

Barns trygghet

Om föräldrarna utsätter barnet för skada eller något annat som innebär fara för barnets hälsa och utveckling är det socialtjänsten som har ett ansvar för att barnet får vad det behöver. Socialtjänsten gör en utredning för att bedöma om barnet har behov av skydd eller stöd från socialtjänsten. Både föräldrar och barn får komma till tals under en sådan utredning och för det mesta kan socialtjänsten och föräldrarna samarbeta och komma fram till vad som är bäst för barnet.

Orosan­mälan

Personal på skola, förskola eller till exempel Migrationsverket är skyldiga enligt lag att genast anmäla till socialnämnden i det fall de känner oro för att ett barn far illa.

Om du själv är orolig för att ett barn far illa kan du kontakta socialtjänsten i den kommun som barnet bor. Om du har bevittnat våld mot ett barn kan du höra av dig till polisen på telefonnummer 114 14.

Stöd till föräldrar

Det är inte alltid lätt att vara förälder och ansvaret kan ibland kännas svårt och ensamt. Socialtjänsten kan vara ett stöd för dig som förälder om du behöver det. Det är helt normalt att som förälder ibland känna att man inte räcker till. Småbarnstiden och tonårstiden kan vara utmanande, särskilt om du eller ditt barn har upplevt svåra händeler. Det är inget fel i att behöva stöd, råd eller bekräftelse från någon annan och många familjer får hjälp från socialtjänsten..

Du kan själv vända dig till socialtjänsten och ansöka om stöd och hjälp. Du kan också kontakta en barnavårdscentral eller skolkurator som kan vägleda dig vidare.

Läs mer om socialtjänsten på Socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om socialtjänsten för barn och unga (kollpasoc.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmtips – Att vara förälder i Sverige

Se filmen Att vara förälder i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

Myndighetsålder

Myndighetsåldern i Sverige är 18 år. Att bli myndig betyder att du själv har både rätt och skyldighet att ta ansvar för dig själv, dina saker och ditt dagliga liv. Fram till dess är det dina förälder eller din gode man som ansvarar för dig. När du har fyllt 18 år har du till exempel rätt att gifta dig, ingå ekonomiska avtal och ta körkort. Då ansvarar du också själv för ditt ärende på Migrationsverket. Om du har fyllt 18 år och vill ha fortsatt hjälp från dina föräldrar eller någon annan vuxen i kontakt med Migrationsverket eller andra myndigheter behöver du ge fullmakt åt den personen. Om du inte går i skolan är dina föräldrar inte längre försörjningsskyldiga för dig när du fyller 18 år, men om du fortfarande går i gymnasiet ska de försörja dig tills du fyller 21 år.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: