Nytt arbetssätt för arbetstillstånd har gett resultat

Ett år har gått sedan Migrationsverket införde ett nytt arbetssätt för arbetstillstånd i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring och kompetensförsörjning till Sverige. Centralt i det nya arbetssättet är en utvecklad service till arbetsgivare och snabbare beslut vid kompletta ansökningar.

I januari 2024 lanserade myndigheten ett nytt arbetssätt inom prövningen av arbetstillståndsärenden där en utvecklad och förbättrad service har varit centralt. Det handlar bland annat om en utökad serviceorganisation som genomför informationsinsatser till arbetsgivare och svarar på frågor – redan tidigt i processen.

– Genom att flytta servicen så tidigt som möjligt i processen kan vi svara på frågor innan ansökan skickas in, på så sätt leder det till fler kompletta ansökningar, säger Ulrika Ekebjär, uppdragsledare arbetstillstånd.

Kompletta ansökningar är A och O i det nya arbetssättet då det i sin tur leder till snabbare beslut och kortare handläggningstider. Arbetsgivare som rekryterar högkvalificerad arbetskraft hanteras särskilt snabbt, med en målsättning om beslut inom 30 dagar vid komplett ansökan.

Enligt det nya arbetssättet sorteras ansökningar direkt när de kommer in till Migrationsverket – och de som är kompletta hanteras direkt.

– Att prioritera kompletta ansökningar innebär snabbare beslut på fler ärenden, säger Ulrika Ekebjär.

Fler yrkes­ka­te­go­rier ska omfattas

Nästa steg är nu att implementera arbetssättet på fler typer av yrkeskategorier. Bland annat handlar det om den behovsprövade arbetskraften, det vill säga arbetskraft som inte klassas som högkvalificerad men som det är brist av i Sverige. Men även för andra som doktorander och forskare.

Migrationsverkets service till arbetsgivare och arbetstagare är under fortsatt utveckling. Bland annat genom att analysera vart det oftast blir fel i ansökningarna och vad Migrationsverket får mest frågor om.

– På så sätt kan vi se vart vi behöver vara tydligare och även skräddarsy våra informationsinsatser utifrån behoven, säger Ulrika Ekebjär.

Migrationsverket deltar även i regeringens samverkansuppdrag Work in Sweden, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som samordnas av Tillväxtverket. Syfte med samverkan är att myndigheter tillsammans ska arbeta för att attrahera och bibehålla arbetskraft som är viktigt för Sverige