Gymnasielagen upphör den 20 januari
Den 20 januari är sista dagen att ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Efter det upphör lagen att gälla, men många som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen idag kommer att kunna få sin ansökan om permanent uppehållstillstånd prövad även efter 20 januari.
Gymnasielagen tillkom för att ge asylsökande ungdomar som kom till Sverige under 2015 men fick avslag på sin ansökan om asyl och hann fylla 18 under processens gång, en chans att stanna i Sverige för att avsluta sina gymnasiestudier.
Lagen var alltid tänkt att vara tillfällig och har avvecklats successivt. Möjligheten att få förlängt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier upphörde i december 2023. Sedan den 20 juli 2024 kan man inte få förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete efter gymnasiet.
Den sista kvarvarande delen av lagen upphör att gälla den 20 januari 2025. Ansökningar om permanent uppehållstillstånd som har registrerats hos Migrationsverket senast den 20 januari kan dock prövas efter det datumet om den sökande har, eller har haft, något av följande uppehållstillstånd:
- uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå
- uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier
- uppehållstillstånd med status som flykting eller alternativt skyddsbehövande, med en längre tillståndstid därför att du studerade på gymnasial nivå.
Gymnasielagen gäller även efter 20 januari på beslut som har överklagats till domstol.
För att kunna få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen krävs, för den som är under 25 år, att man har fullföljt sin gymnasieutbildning. Man måste också kunna försörja sig själv inom ett halvår efter att gymnasieutbildningen avslutats. Det krävs även att man har levt ett skötsamt liv.
Ansökan om permanent tillstånd måste göras innan det gamla tillståndet slutar att gälla. Om man inte ansöker om förlängt tillstånd i tid har man inte rätt att arbeta, vilket kan påverka möjligheten att beviljas uppehållstillstånd. Kravet på försörjning ska vara uppfyllt både vid det tillfälliga uppehållstillståndets sista dag och när Migrationsverket prövar ansökan. För den som är under 25 måste kravet på slutförd gymnasieutbildning vara uppfylld senast den 20 januari.
Fakta: Statistik gymnasielagen
- Cirka 5 460 personer som tidigare haft tidsbegränsat uppehållstillstånd för gymnasiestudier har idag ett permanent uppehållstillstånd.
- Av dem har cirka 5 340 permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och har uppfyllt kravet på försörjning (övriga har permanenta uppehållstillstånd på andra grunder).
- Ett trettiotal personer som tidigare haft tidsbegränsat uppehållstillstånd för gymnasiestudier har idag svenskt medborgarskap.