Nytt rättsligt ställningstagande om frivillig återvandring

Migrationsverket publicerar idag ett nytt ett rättsligt ställningstagande om ansökan om bidrag från personer som vill återvandra.

– Reglerna för återvandringsbidrag är 30 år gamla och vi har inte tidigare sett över deras tillämpning. Det har vi gjort nu och det nya rättsliga ställningstagandet bör innebära att vi kommer kunna bevilja fler ansökningar framöver, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Migrationsverket prövar ansökningar om återvandringsbidrag enligt förordning (1984:890) om bidrag till utlänningars resor från Sverige för bosättning i annat land. Antalet ansökningar har historiskt varit lågt och man har hittills beviljat få ansökningar. Migrationsverket har även fått i uppdrag att se till att antalet personer som återvandrar ska öka.

– Vår egen utvärdering av hur vi har handlagt ärenden om återvandringsbidrag har visat att det finns oklarheter när det gäller tillämpningen av förordningen och det är en av anledningarna till att vi har beviljat så få ansökningar, säger Carl Bexelius.

Exempel på frågor som Migrationsverket har tagit ställning till i det nya rättsliga ställningstagandet:

  • Återvandringsbidraget kan beviljas om en person inte har ett hemlandspass eller har styrkt sin identitet.
  • En person som vill återvandra kan ansöka om ett främlingspass hos Migrationsverket för att kunna genomföra resan om hen inte själv kan få en resehandling.
  • Återvandringsbidraget kan endast beviljas om den som söker bidraget inte har råd att betala resan själv.
  • Om den som söker bidraget vill behålla sitt permanenta uppehållstillstånd kan hen anmäla det till Migrationsverket. En sådan anmälan utgör inte ett hinder för att bevilja bidraget.

Rättsligt ställningstagande angående återvandringsbidrag enligt förordningen (1984:890) om bidrag till utlänningars resor från Sverige för bosättning i annat land Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om frivillig återvandring