Indikationer på brister i anställningsvillkor för bärplockare med arbetstillstånd

Migrationsverket har i en sammanställning från Arbetsmiljöverkets inspektioner uppmärksammats på en rad indikationer om att bärplockare inte fått de anställningsvillkor som redovisats i samband med ansökan om arbetstillstånd.

I den information som Migrationsverket tagit del av har iakttagelser gjorts som tyder på att arbetsdagarna för bärplockarna har varit minst 12,5 timme långa och att arbete på söndagar har förekommit. Vissa arbetstagare hade vid tidpunkten för inspektionen ännu inte fått sin första lön utbetald trots att löneutbetalningarna enligt uppgift skulle ske två gånger i månaden.

Slutligen så framkommer det även uppgifter från flera bärplockare att de betalar för bränsle till fordon samt för svenska SIM-kort – två viktiga förutsättningar för att kunna utföra arbetet i Sverige.

– Alla dessa indikationer utgör inte regelbrott i sig, men sammantaget ger det en bild av att de uppgifter som lämnats till Migrationsverket inte verkat stämma. Vi ser särskilt allvarligt på uppgifterna kring arbetstiden eftersom en reglerad arbetstid är en viktig del i kollektivavtalet. Att anställningen följer kollektivavtalet är en förutsättning för att vi ska kunna bevilja arbetstillstånd och kan arbetsgivaren inte upprätthålla regleringen kring exempelvis arbetstid så är det grund för att vi kan återkalla tillståndet, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare.

Doku­men­teras till even­tu­ella återkommande prövningar

De tidsbegränsade tillstånden löpte ut den 15 oktober 2024 och eftersom tillstånden redan löpt ur så är det inte möjligt att återkalla.

– Migrationsverket kommer dokumentera den information som vi nu fått från Arbetsmiljöverket och andra myndigheter som vi samverkar med inom ramen för arbetet mot arbetslivskriminalitet. På så sätt säkerställer vi att den omhändertas i eventuella återkommande prövningar om arbetstillstånd. Vi kommer även informera berörda parter om att vi som myndighet ser allvarligt på framkomna uppgifter, säger Hanna Geurtsen.

Planeringen för nästa säsong har redan startat och Migrationsverket kommer under november månad att gå ut med mer information till de arbetsgivare som överväger att ansöka om arbetstillstånd för arbete som bärplockare till nästa sommar.