Migrationsverket planerar stänga kontor i Kristianstad

Migrationsverkets kontor i Kristianstad kommer enligt ett nytt inriktningsbeslut att avvecklas. Bakgrunden är att myndigheten behöver anpassa kapaciteten i mottagandet till minskade behov.

Migrationsverkets mottagningssystem ska reformeras och läggas om för att stödja en effektivare asylprocess och svara mot kraven i EU:s migrations- och asylpakt. Lägenhetsboenden ska avvecklas till förmån för kollektiva boendeformer. Dessutom minskar antalet personer som är inskrivna i mottagningen, på grund av att färre söker asyl och att personer från Ukraina blir folkbokförda.

Vi har en överkapacitet i mottagningen. Det innebär att vi behöver minska antalet boendeplatser och att färre behöver jobba med mottagning samtidigt som vi får utökade uppdrag i andra delar av verksamheten, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

Mottagningsenheten i Kristianstad arbetar främst med asylmottagning kopplat till lägenhetsboenden. Enheten har idag 1 200 boendeplatser varav drygt 200 är under uppsägning. En majoritet av lägenheterna står redan tomma. Enligt planeringen kommer enheter i Malmö och Växjö framgent att ansvara för delar av bostadsbeståndet medan övriga delar avvecklas.

Inriktningsbeslutet berör totalt 30 medarbetare. Fackliga förhandlingar kommer att pågå under hösten. Planen är att avvecklingen ska vara genomförd den 31 december 2025.

Det händer mycket på migrationsområdet kommande år och vi har fortsatt stora personalbehov i andra delar av verksamheten. Så långt det är möjligt vill vi behålla personal och jobba med kompetensutveckling och kompetensväxling till andra uppgifter, säger Maria Mindhammar.