Brister i enhet­lig­heten i asyl­pröv­ningen trots stort enga­ge­mang hos medar­be­tarna

Statskontoret har på uppdrag av regeringen analyserat i vilken mån Migrationsverkets bedömningar av asylärenden är enhetliga och rättssäkra. Rapporten visar inte några systematiska brister i den rättsliga kvaliteten. Däremot menar utredarna att det finns tecken på bristande enhetlighet i handläggningen.

– Rapporten visar på hög grad av igenkänning och vi behöver fortsätta det arbete vi redan påbörjat, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Statskontorets uppdrag som redovisas i rapporten ”Många öar små” har varit att analysera i vilken mån Migrationsverket upprätthåller enhetlighet och rättssäkerhet i bedömningen av asylärenden, analysera om myndigheten har den styrning och de arbetssätt som krävs för att upprätthålla enhetlighet och rättssäkerhet i asylprövningen och bedöma om det finns behov av en extern granskningsfunktion på migrationsområdet.

Utredarna har granskat statistik av asyl- och domstolsbeslut för åren 2020-2023, genomfört ett 70-tal intervjuer med chefer och medarbetare inom Migrationsverket, skickat ut enkäter till handläggare och beslutsfattare, analyserat interna styr-, stöd- och uppföljningsdokument och läst externa granskningsrapporter. Särskilt fokus har lagts på handläggning av hbtqi- och konvertitärenden.

Några systematiska brister i den rättsliga kvaliteten har utredarna inte funnit. Däremot konstaterar utredarna att det finns brister i enhetligheten i bedömningar av asylärenden hos Migrationsverket. Det är helt enkelt stora skillnader mellan regioner när det gäller bifall och avslag samt utfall i migrationsdomstol.

Utredarna skriver att arbetssätten som Migrationsverket använder sig av på enhetsnivå gör att myndigheten kan ha en hög rättslig kvalitet. Däremot har styrningen för att upprätthålla enhetlighet och rättssäkerhet inom asylprövningen prioriterats ned och centralt stöd har ersatts av lokalt.

När vi pratat med utredarna lyfter de fram medarbetarnas personliga engagemang för att på enhetsnivå upprätthålla den rättsliga kvaliteten, i de svåra frågor vi arbetar med som inkluderar bevisvärdering och komplexa bedömningar. Det är mycket positivt och något vi ska stödja. Däremot konstaterar man att uppföljningen och styrningen sedan brister på totalen. Det måste vi ta till oss, säger Carl Bexelius.

I rapporten ifrågasätts om generaldirektören har tillräckligt underlag för att ta sitt ansvar för den rättsliga kvaliteten inför regeringen, men Statskontoret tycker ändå att regeringen bör avvakta med att införa en extern tillsynsfunktion inom migrationsområdet. De menar att det är mer kostnadseffektivt för staten om Migrationsverket förbättrar sin egen styrning och uppföljning.

Migrationsverket delar Statskontorets uppfattning att det externa skyddet för den enskildes rättssäkerhet är starkt. I majoriteten av ärendena har den asylsökande tillgång till offentligt biträde och våra beslut kan prövas i domstol. Dessutom kan såväl justitieombudsmannen som justitiekanslern granska vår verksamhet. Samtidigt förpliktar det – vi måste helt enkelt förbättra vår interna styrning och uppföljning. Vi har redan inlett den resan och Statskontorets rapport utgör en bra grund för oss i det fortsatta arbetet, säger Carl Bexelius.

Läs Statskontorets rapport här: Många öar små – Migrationsverkets styrning och uppföljning av den rättsliga kvaliteten i asylprocessen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.