Nya regler om folkbokföring från 1 november

Från 1 november kan personer som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet bli folkbokförda redan efter ett år i Sverige. Samtidigt sker förändringar i vilket stöd och ekonomiska ersättningar som de skyddsbehövande personerna har rätt till när de har har blivit folkbokförda.

Riksdagen har beslutat om nya regler för folkbokföring av personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. De nya reglerna börjar gälla 1 november och innebär att personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet måste anmäla sig till Skatteverket för folkbokföring senast fyra veckor från det datum de har haft uppehållstillstånd i ett år.

De nya reglerna gör också att ett barn som har fötts i Sverige kan bli folkbokfört samtidigt som sin förälder, trots att barnet själv inte har haft uppehållstillstånd i ett helt år.

Samtidigt som det blir möjligt att bli folkbokförd tidigare än idag, ändras flera myndigheters regler. Ändringen innebär att den som blir folkbokförd enligt de nya reglerna får begränsad rätt till ekonomisk ersättning och stöd från samhället.

Den som vill bli folkbokförd före 1 november, innan de nya reglerna börjar gälla, måste ha bott i Sverige med tillfälligt skydd i två år när hen anmäler flytt till Sverige till Skatteverket.

Läs Skatteverkets information vad som krävs för att bli folkbokförd före 1 november och anmäl flytt till Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om de nya reglerna som gäller från och med den 1 november på Riksdagen webbplatsLänk till annan webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi återkommer med mer information om de nya reglerna efter 1 november.