Alex­ander, hand­le­dare

Alexander beskriver sig och sina kollegor som ansiktet utåt och de första personerna man möter när man kommer till förvaret. Han är handledare på en av Migrationsverkets förvarsenheter – en roll han beskriver som både varierande och utvecklande.

– Det händer mycket under en dag. Jag gör allt från att hantera inskrivningar och dela ut mat till de förvarstagna till att hantera olika situationer som uppstår. Mitt jobb handlar också om något så grundläggande som att finnas där för de förvarstagna, prata med dem och fråga hur de mår, säger Alexander.

Alexander, handledare på förvaret

”Mitt jobb handlar om att finnas där för de förvarstagna”

Något som skiljer förvaret från de flesta andra delar av Migrationsverket är att det är en verksamhet som är igång dygnet runt – såväl veckor som helger. Om man är timanställd har man mer varierande arbetstider än den fasta personalen.

– Jag började som timanställd och då fick jag prova på att jobba både dag och natt, i dag när jag är tillsvidareanställd går jag alltid runt på samma tider.

Det finns två viktiga delar med jobbet som handledare: säkerhet och samtal. Varje morgon hålls ett morgonmöte för att gå igenom vad som har hänt under natten, vem som ska göra vad vid ett eventuellt larm och vem som är larmchef – ibland är det Alexander. Man gör också en så kallad rondering på avdelningen varje timme för att säkerställa att allt är i sin ordning.

– Kommunikationen med de förvarstagna är jätteviktig. Vi handledare finns alltid där och är uppmärksamma på deras mående och beteende. När jag jobbar på morgonen börjar jag alltid med en runda för att säga god morgon till alla och fråga om de har sovit gott, berättar Alexander.

När han var nyanställd på förvaret var utmaningen att lära sig allt man behöver kunna – till exempel att ta hand om inskrivningar och att delge beslut och domar till de förvarstagna.

– Idag när jag har varit här i nästan fyra år är en av utmaningarna språket. Vi får använda de kunskaper vi har för att kommunicera med de förvarstagna, så det hade varit bra att kunna några fler språk, säger han.

På frågan vad det bästa med jobbet är svarar Alexander ”kollegorna, utmaningarna och variationen av uppgifter”.

– Det är roligt att se vilken kurva man har gjort. Om man vill lära sig mer om något finns det alltid någon man kan fråga.

Om jag skulle beskriva mitt jobb med tre ord…

  • Roligt
  • Lärorikt
  • Mångkulturellt

Sidan senast uppdaterad: