Uppehållskort för en EU/EES-medborgares familj som inte är EU/EES-medborgare
Om din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES och ni ska vara i Sverige i mer än tre månader ska de ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket.
Uppehållskortet ger din familj rätt att bo och arbeta i Sverige så länge du har uppehållsrätt genom arbete, studier, som egen företagare eller genom att du lever på en pension eller har tillräckliga medel för er försörjning.
Svenskar räknas normalt inte som EU/EES-medborgare i det här sammanhanget, men svenskar som nyligen har bott i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz kan omfattas av reglerna för uppehållsrätt.
Läs mer om familjemedlemmar till svenska medborgare som har varit bosatta i annat EU/EES-land
Om din familj har uppehållstillstånd, eller ansöker om ett sådant inom tre månader efter ankomsten till Sverige, behöver de inte ansöka om uppehållskort.
Krav för att få uppehållskort
För att dina familjemedlemmar ska få uppehållskort ska
- dina familjemedlemmar ha giltiga pass
- de kunna visa att ni är en familj
- du uppfylla kraven för uppehållsrätt genom arbete, egenföretagande, studier eller med tillräckliga medel.
Det kostar inget att ansöka om uppehållskort.
Vem räknas som familjemedlem?
Som familjemedlem räknas
- din partner (sambo, make/maka eller registrerad partner)
- dina eller din partners barn under 21 år
- dina eller din partners barn över 21 år om de är beroende av er för sin försörjning
- dina eller din partners förälder om de är ekonomiskt beroende av någon av er för sin försörjning
- annan familjemedlem som är beroende av dig för sin försörjning, ingår i ditt hushåll eller om det av allvarliga hälsoskäl krävs att du personligen tar hand om familjemedlemmen.
Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Att ni har bott tillsammans under till exempel ett turistbesök räcker inte.
Om din familj behöver visum
Din familj har rätt att få visum till Sverige om de behöver det för att resa hit och kan sedan lämna in en ansökan om uppehållskort när de har kommit till Sverige. Ansökan om visum lämnas in vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i landet där de bor. Anhöriga till EU/EES-medborgare behöver inte betala någon avgift när de ansöker om visum för att följa med EU/EES-medborgaren till ett EU/EES-land.
Varje familjemedlem som inte är EU/EES-medborgare, även barn, behöver lämna in en egen ansökan. De använder blanketten Ansökan om Schengenvisering, 118031. Läs mer om vad som gäller på aktuell ambassad eller generalkonsulat.
Ansökan om Schengenvisering, blankett 118031 Pdf, 740.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om att ansöka om visum
Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rätt att börja arbeta eller studera direkt
Om du uppfyller kraven för uppehållsrätt har din närmaste familj rätt att börja arbeta eller studera direkt efter att de har kommit till Sverige. De behöver alltså inte vänta på att de har ansökt om eller fått uppehållskortet innan de börjar arbeta eller studera. Med familj menas i det här fallet make, maka eller sambo och barn under 21 år.
Det här ska din familj bifoga till sin ansökan
Vilka dokument din familj ska skicka med i sin ansökan beror på vad du har för sysselsättning eller försörjning. Välj den rubrik som passar er.
Så här kan ni visa att ni har varit sambo
För att visa att ni har bott ihop ska ni lämna in dokument som styrker detta. Det kan vara utdrag från personregister eller något annat intyg där det framgår att ni har varit skrivna på samma adress. Det kan också vara dokument som visar att ni har haft gemensamma konton eller försäkringar. Ni kan också skicka in kopior på räkningar som har ställts till er gemensamt eller var för sig men där det framgår att räkningarna har sänts till er gemensamma adress, exempelvis telefonräkningar.